martes, 18 de octubre de 2016

Hispaania Toit

Hispaania toidukultuur


Hispaania kööki iseloomustavad jõulised, selgejoonelised ning heas mõttes pretensioonitud road. Hispaanlased tunnevad söögist suurt mõnu ega hoia kokku aega ei toidu valmistamisel ega selle nautimisel.
Kulinaristid jaotavad Hispaania kokakunsti kuueks religiooniks, pidades neist silmapaistvaimaks kirdes paiknevat Katalooniat koos Baleaari saartega. Kataloonia road on mahedama ja peenema maitsega kui mujal Hispaanias; sageli ja suurtes kogustes pruugitakse roogade valmistamisel veini. 

Zarzuela de pescado

Väga kuulus on kataloonlaste zarzuela de pescado (tõlkes kalaoperett): kala ja lugematud erinevad mereannid ehk mariscos koos sibulate, paprika, küüslaugu, suitsusingi, tomatite, jahvatatud mandlite, safrani, loorberilehe, peterselli ja pipraga brändi-šerrikastmes.
Pildiotsingu zarzuela de pescado tulemus

Paella valenciana

Riigi keskmes paiknevast pealinnast Madridist lõuna pool süüakse palju riisi ja sealiha, sadamalinnast Valenciast pärineb kuulus panniroog paella valenciana. Paella on liha, mereandide ja aedvilja tugevalt vürtsitatud segu koos riisiga.
Pildiotsingu paella valenciana tulemus


Magusad suupisted

Otse tänaval saab osta friteeritud magusat suupistet churro ning mandlitest, munavalgest ja suhkrust valmistatud, lugematute variatsioonidega maiustust turrón.



Pildiotsingu churro tulemusPildiotsingu turron tulemus

Tapas

Tapa tähendab hispaania keeles kaant. Legendi kohaselt on tapased seotud vana kombega katta restoranides veiniklaas selle sisse lennata üritavate putukate eest leiva- või juustuviiluga või singilõiguga. Külastajad pistsid veini juues ka "kaane" nahka. Soolane suutäis innustas rohkem veini tarbima ja lõpuks hakkasid baaripidajad juba spetsiaalselt suupisteid serveerima. Klaaside peale hakati asetama väikeseid taldrikuid soolaste delikatessidega. Sellega oligi sündinud tapaskultuur Tänapäeval nauditakse Hispaanias tapaseid peamiselt ootena lõuna ja õhtusöögi vahel, sest Hispaanias on kombeks alustada õhtusöögiga mitte enne kella üheksat õhtul.

Pildiotsingu tapas tulemus

Joogid  

Janu kustutamiseks pruugitakse jooki nimega horchata , mis on kokku segatud mandlipiimast, apelsiniõitega maitsestatud suhkrusiirupist ja veest. Boolitaoline janujook on sangria, mis koosneb punasest, väga harva ka valgest veinist, mineraalveest ja tsitrusemahlast. Kangema segujoogi saamiseks lisatakse sangriale brändit või likööri.
Pildiotsingu horchata tulemusPildiotsingu sangria tulemus

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.